Kako do posla kada poslodavac ne traži radnike

Najveći broj kandidata poslove traži i nalazi preko oglasa na portalima za zapošljavanje, u štampanim medijima ili na sajtovima samih poslodavaca, i to su neretko poslovi koji nisu njihov prvi izbor, ali konkurišu jer im je stalo da dođu do zaposlenja. Međutim, ako ste se čvrsto „zagrejali“ za neku kompaniju i smatrate da bi vas samo posao u njoj ispunio do kraja, a pritom ona nema aktivnih oglasa za posao, onda možete da pokušate i sa malo drugačijim pristupom i „naterate“ željenog poslodavca možete doprineti njegovom poslovnom uspehu.

Nađite adekvatan kontakt

E-mail adresa prave osobe koja je odgovorna za zapošljavanje u ovom slučaju je zlata vredna. Potrudite se, za početak, da dođete do nje.

Istražite željenog poslodavca

„Skenirajte“ njegov veb sajt, popričajte sa zaposlenima, pa čak i sa konkurencijom. Saznajte sve o njegovom poslovanju i nađite u svemu tome svoju ulogu.

Predstavite se na najbolji način

Potom sledi ono najvažnije, a to je da se dobro „prodate“, odnosno da pošaljete e-mail koji će poslodavca uveriti da im ipak treba novi radnik. Osim formalnog predstavljanja, za koje možete iskoristiti elemente iz svog CV-ja, najvažnije je da poslodavcu naglasite koje vaše veštine mogu da pomognu razvoju njegove firme. Nađite problem u njegovom radu i predložite rešenje. Predložite novine za koje mislite da mu mogu koristiti. Budite kreativni.

Dobra stvar je što u ovom slučaju nemate šta da izgubite, a možete dobiti jer će, ako ništa, vaša e-mail adresa i poruka ostati u arhivi poslodavca i, ako vas ne angažuje odmah, postoji realna šansa da će to uraditi kasnije.

Leave a Comment