posao na kosovu

posao na kosovu
Vesti

SRBIJA: Svaka druga mlada osoba nema posao

SRBIJA: Svaka druga mlada osoba nema posao

Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji iznosi 51,2 odsto, što znači da svaka druga mlada osoba nema posao, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu rada Zoran Martinović.

Martinović je na konferenciji "Mladi i planiranje karijere" rekao da u Srbiji oko 207.000 mladih od 15 do 30 godina nema posao, od čega je više od  20 odsto nekvalifikovano, a oko 58 odsto ima srednje obrazovanje, dok je 63,3 odsto bez radnog iskustva.

Prema njegovim rečima, stopa nezaposlenosti mladih se u poslednje četiri godine povećala za 16 odsto.

"Uzoroci su neuskladjeno obrazovanje sa potrebama tržišta rada, visok procenat mladih bez kvalifikacije, nedovoljno radnih mesta i velika zastupljenost rada na crno", ocenio je Martinović.

On je rekao da je cilj da se u 2013. godini podstakne zapošljavanje mladih kroz aktivne mere zapošljavanja i pakete podrške mladima.

Stopa nezaposlenosti u Srbiji na kraju oktobra bila je 22,4 odsto, a kako je naveo Martinović, ta anketa o radnoj snazi pokazala je da je trend rasta nezaposlenosti zaustavljen i smanjen za oko tri odsto i sada se čekaju rezulati nove ankete u aprilu.

"Uspeh bi bio da stopa rasta nezaposlnosti bude zaustavljena, a da u drugoj polovini godine bude i smanjena", rekao je Martinović i dodao da će od velikog značaja biti i dolazk najavljenih stranih investicija i kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Martinović je podsetio da se na javni poziv loklanim samoupravama za učešće u aktivnim merama zapošljavanja prijavilo 130 samouprava, koje su spremne da izdvoje milijardu dinara, što je značajan podsticaj za nezaposlene.

Zamenik direktora Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Miljković izjavio je da se na evidenciji NSZ nalazi 778.000 nezaposlenih i da na posao najviše čekaju oni iz vaspitno obrazovne struke, rudarstva i poljoprivrede i to preko tri godine.

"Posao najbrže nalaze farmaceuti, elektrotehničari, informatičari i lekari", rekao je Miljković.

On je poručio maldima da pre izbora srednje škole i fakulteta razmisle da li će kasnije moći da se zaposle i da li su ta zanimanja tražena na tržištu rada.

Ambasador Norveške Ragnar Kamsvag ocenio je da ekonomska kriza u Srbiji, ali i čitavoj Evropi, otežava ulazak mladih na tržište rada.

On je rekao da je potrebno povećati šanse za zapošljavanje mladih, sprečiti prevremeno napuštanje školovanja i pomoći im da izaberu odgovarajuće obrazovanje.

Kamsvag je ocenio da je važno izabrati obrazovanje koje se traži na tržisatu rada.

Konferencija "Mladi i planiranje karijere" se organizuje u okviru zajedničkog PBILD programa Ujedinjenih nacija u južnoj Srbiji "Održanje mira i inkluzivni lokalni razvoj". Organizatori su NSZ i Medjunarodna oragnizacija rada.

Izvor: BETA

14/03/2013 12:38
Pretraga
medija centar
medija centar
medija centar