posao na kosovu

posao na kosovu
BIRN i IPI - Dvodnevni kurs obuke
Adresa:Menza e studenteve, kati i pare, 10000 Prishtine, Kosovo
Telefon:+ 383 38 22 44 98
e-mail: kosova@birn.eu.com

BIRN i Međunarodni institut za štampu (IPI) su otvorili poziv za prijavljivanje za treći dvodnevni kurs obuke o proveri činjenica i borbi protiv dezinformacija u okviru projekta koji finansira EU pod nazivom „Učvršćivanje pozicija sadašnjih i budućih novinara na Kosovu“ .

Prvo izdanje je održano u decembru 2020. godine i okupilo je ukupno 36 učesnika koji su bili deo obuke, uključujući 24 novinara i šest studenata novinarstva, od kojih su 20 bile žene. Obuku su vodili Stephane M. Grueso iz Maldita.es i pet trenera Teyit , uključujući Kansu Ekin Tanca, Gülin Çavuş, Öyküm Hüma Keskin i Emre İlkan Saklıca.

Dok se na drugom treningu održanom u martu 2021. godine okupilo ukupno 34 učesnika, od kojih su 27 bile žene. Treneri dvodnevnog treninga bili su Carina Van Wyk, Allwell Okpi i Keegan Leech iz Africa Check, prve nezavisne organizacije za proveru činjenica u Africi. Dok je drugi dan vodio Eoghan Sweeney, specijalista za istrage otvorenog koda i trener koji je tokom protekle decenije pomogao u osnivanju i vođenju operacija digitalne verifikacije i provere činjenica u medijskim organizacijama širom sveta.

IPI će pozvati različite iskusne medijske stručnjake da vode kurs obuke i podele svoje znanje i iskustvo sa kosovskim novinarima, kao i studentima novinarstva i društvenih nauka.

Prvi dan treninga će održati Claus Hesseling, nemački novinar, autor, trener i predavač koji će pokriti osnove provere činjenica i verifikacije, dok će na drugom danu obuke biti uključeni treneri kao što su: Miroslava Sirotnikova koja je dala doprinos u međunarodnim medijima, Kostas Zafeiropoulos, suosnivač neprofitnog mediteranskog Instituta za istraživačko novinarstvo (MIIR) i istraživački novinar jednog od najvećih grčkih dnevnih listova „Efimerida ton Sintakton“, Darren Loucaides novinar sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusiran na dezinformacije, Edgaras Savickas istraživački novinar i Sarah Hurtes čiji je rad objavljen u Harper’s Bazaar, Vice i Thomson Reuters.

Za kurs se mogu prijaviti studenti na poslednjoj godini studija novinarstva i društvenih nauka, nedavno diplomirani studenti i mladi i profesionalni novinari sa Kosova.

Podstiču se kandidati iz svih delova zemlje da se prijave. Međutim, broj učesnika je ograničen i prednost će biti data mlađim novinarima sa manje iskustva u opisanoj oblasti.

Biće izabrano najmanje 30, a najviše 40 učesnika.

Obuka će biti održana na engleskom jeziku. Međutim, biće obezbeđen prevod na albanski i srpski jezik. Zbog ograničenja COVID-19, kao i relevantnih zdravstvenih preporuka, obuka će biti održana onlajn, na Zoom-u.

Na kraju obuke polaznicima će biti uručeni sertifikati.

Za prijavu i ostale informacije posetite https://birn.eu.com/birn-kosovo/birn-and-ipi-launch-call-for-applications-for-the-third-two-day-training-course-on-fact-checking-and-tackling-disinformation/

Rok za prijavljivanje: 13. jun 2021. a obuka će se održati 16. i 17. juna 2021. godine.

 

Foto:

Lokacija: -
Trajanje oglasa: 01-06-2021 10:21 do 01-12-2021 10:21

Pretraga
medija centar
medija centar
medija centar